Geen alcohol meer bij concerten en festivals?

Vanaf 1 juli mogen vergunningsplichtige evenementen in Nederland weer op grotere schaal georganiseerd worden, mits aan een aantal strenge voorwaarden wordt voldaan. De belangrijkste is dat de bezoekers van een evenement op elk moment anderhalve meter afstand houden van elkaar.

Enkele burgemeesters stellen nu voor om een alcoholverbod in te voeren bij concerten en (muziek)festivals, omdat ze verwachten dat mensen na het nuttigen van een (flinke) hoeveelheid alcohol zich minder goed aan die gedragsregel zouden houden.

Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, zegt dat organisatoren in zijn regio er rekening mee moeten houden dat zij straks wellicht geen alcohol mogen schenken. Dat kan wat hem betreft namelijk een voorwaarde worden voor het afgeven van een vergunning, in de gezamenlijke strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

Ook de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, denkt na over een alcoholverbod voor concerten en festivals. Volgens Aboutaleb is alcohol veelal een verdienmodel. “En als alcohol in het spel is, is niet aannemelijk dat de anderhalve meter wordt aangehouden.