Nieuws

OM eist dat jeugdsoos 10.000 euro geeft aan goed doel na dood 15-jarige

Jongerensoos ‘t Waeske in Guttecoven bij Sittard had nooit alcohol mogen schenken aan de 15-jarige Max à Campo. De jongen werd dronken en kwam vervolgens om het leven bij een verkeersongeluk. Het OM eiste daarom vandaag in een rechtszaak tegen de soos dat ‘t Waeske 10.000 euro overmaakt aan de Stichting Jeugd en Alcohol.

De dood van de jongen was een ongeluk, maar had volgens het OM voorkomen kunnen worden als de juiste mensen hun verantwoordelijkheid hadden genomen. Het OM vindt daarom dat de soos een half jaar dicht moet, als ‘t Waeske in de komende vijf jaar opnieuw in de fout gaat en alcohol schenkt aan een minderjarige.

Lees verder

Nieuws

‘Alcohol duurder, suikervrije frisdrank goedkoper’

Alcohol moet duurder worden om probleemdrinken tegen te gaan. Dat staat in een conceptversie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Blokhuis eind oktober wil presenteren. Bronnen bevestigen berichtgeving daarover van RTL Nieuws. In het document staat dat er een einde moet komen aan het stunten met alcohol. Gewone aanbiedingen blijven mogelijk, maar voordeeltjes als een tweede krat bier voor de halve prijs zijn uit den boze. Het conceptplan stelt dat de accijns op alcohol geïndexeerd moet worden. Dat betekent dat de prijs meegroeit met de inflatie en dat drank dus geleidelijk duurder wordt. Verder wil Blokhuis onderzoeken of het verstandig is om een minimumprijs voor drank in te voeren.

Lees verder

Nieuws

Meerderheid ouders laat minderjarig kind alcohol drinken

De grootste groep ouders van 16- en 17-jarige kinderen (56%) staat het toe als hun kind voor z’n achttiende alcohol drinkt. In veel gevallen kopen zij zelf de drank voor hun minderjarige kind. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 2.500 ouders van 16- en 17-jarigen uit het Opiniepanel.

Om alcoholgebruik van jongeren terug te dringen, is de leeftijdsgrens om alcohol te kopen en te drinken in 2014 opgehoogd van 16 naar 18 jaar. Ondanks deze ophoging laat het merendeel van de ouders hun minderjarige kind ‘gewoon’ alcohol drinken.

Lees verder

Nieuws

Gemeente Tubbergen stuurt opnieuw kamperende jongeren naar huis

De gemeente Tubbergen heeft vannacht opnieuw een kampeerfeest beëindigd. Toen de gemeente na meerdere meldingen van geluidsoverlast een kijkje kwam nemen, bleek er sprake te zijn van overmatig alcoholgebruik. De groep is daarna naar huis gestuurd. Vorige week werden ook al twee groepen naar huis gestuurd omdat ze teveel alcohol bij zich hadden. De gemeente Tubbergen legde de kamperende jongeren vanaf deze zomer regels op. Die regels waren door de jongeren zelf gemaakt en ondertekend.

Lees verder

Nieuws

Alcohol nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar voor jongeren onder de 18 jaar

De Universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP hebben in 2017 in 61 gemeenten onderzoek uitgevoerd naar de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar die geldt voor alcoholverkoop. Getrainde mystery-shoppers van 17 jaar hebben in totaal 2.118 keer geprobeerd alcohol te kopen bij supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria’s en sportkantines. Het resultaat was dat bij 42,3% van deze aankooppogingen geen alcohol werd verkocht en de wet dus correct werd nageleefd. Deze uitslag is minder gunstig dan die van een in 2016 uitgevoerd landelijk onderzoek (47% juiste naleving), maar opmerkelijk gunstiger dan het resultaat gemeten over de jaren 2013-2015 (30,2% juiste naleving).

Lees verder

Nieuws

Jeugd betrapt op dragen alcohol bij Vierdaagsefeesten

Handhavers van de gemeente Nijmegen hebben tot nu toe 52 minderjarigen betrapt die alcoholhoudende drank mee wilden nemen naar de Vierdaagsefeesten, maakt de gemeente donderdag bekend. De minderjarigen hadden bijna allemaal limonade- of waterflesjes gevuld met drank. Omdat alle betrapte jongeren hun drank zonder problemen inleverden, zijn tot nu toe alleen waarschuwingen en nog geen boetes uitgedeeld.

Lees verder

Nieuws

Burgemeester legt kampeerfeesten stil wegens overtreding drankgebruik

Een tweetal kampeergroepen in de gemeente Tubbergen heeft vandaag hun kampement moeten opbreken. Ondanks het ondertekenen van de spelregels, werd tijdens een controle bij deze 2 groepen grote hoeveelheden alcohol aangetroffen. “Hoe jammer we het ook vinden, deze jongeren houden zich niet aan de spelregels en dat betekent voor hen einde oefening”, meldt burgemeester Haverkamp.

Lees verder