Nieuws

Paul Blokhuis (CU) derde man op VWS

Apeldoorns wethouder Paul Blokhuis wordt namens de ChristenUnie de nieuwe staatssecretaris voor Volksgezondheid. Dat meldt het Nederlands Dagblad en wordt bevestigd door bronnen in Den Haag.

Zoals het zich nu laat aanzien, krijgt het ministerie van VWS dus een driekoppige leiding onder het kabinet Rutte III. Van VVD-er Bruno Bruins wordt in diverse media gesteld dat hij als VWS-minister verantwoordelijk wordt voor ziekenhuiszorg en sport, en CDA-er Hugo de Jonge voor ouderenzorg en langdurige zorg. ChristenUnie-man Blokhuis zou zich als staatssecretaris gaan bezighouden met preventie, ggz en maatschappelijke opvang, aldus het Nederlands Dagblad.

Lees hele artikel

Nieuws

Lokmiddelen inzetten: mag dat wel?

Loktieners, lokfietsen en lokprostituees. Het is een greep uit de vele lokmiddelen die toezichthouders steeds vaker inzetten. En met succes: lokken blijkt een zeer effectieve manier om overtreders op het spoor te komen. Zo zorgde de welbekende lokfiets er in de afgelopen jaren voor dat honderden fietsendieven bestraft konden worden. Toch zit er ook een keerzijde aan deze alternatieve manier van opsporen. Want waar liggen de grenzen?

Lees verder

Nieuws

IJsland-model voor Volendam om alcohol- en drugsgebruik onder de jeugd tegen te gaan

Tijdens de themaraadsvergadering van afgelopen donderdag werd door wethouder Vincent Tuijp het beleid van de gemeente Volendam gepresenteerd om het alcohol- en drugsgebruik onder de jeugd tegen te gaan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het IJsland-model. Er kunnen veel parallellen getrokken worden tussen IJsland en de situatie in die gemeente. Daarover ging Groot-Waterland in gesprek met wethouder Vincent Tuijp.

Lees verder

Nieuws

Friese aanpak drankpreventie gaat door

Het project Nuchtere Fries, dat het terugdringen beoogt van drank- en drugsgebruik onder tieners, wordt vier jaar voortgezet. Dat besloot de bestuurscommissie Gezondheid van Veiligheidsregio Fryslân gisteren naar aanleiding van het evaluatierapport van Nuchtere Fries.

Lees verder

Forum

Uitnodiging en programma vergadering NVDI 1 november 2017

Op 1 november 2017 organiseert de NVDI in Nijkerk een ledenvergadering met een speciaal thema. Dit keer staat de dag in het teken van een opfriscursus van de Drank- en Horecawet. Het is voor veel inspecteurs al enige tijd geleden dat zij het DHW-examen hebben afgelegd en waarbij mogelijk de kennis wat is weggezakt. Tijdens deze dag zullen we diverse thema’s van de DHW behandelen.

Na de bijeenkomst is er alleen voor onze NVDI-leden nog een “afterparty” waarbij de mogelijkheid wordt geboden om de praktijk in te gaan met zeer ervaren toezichthouders waarbij de basis-artikelen van de Drank- en Horecawet ruim aan bod zullen komen. Dit mag je niet missen!

Speciaal aanbod: Neem deze keer ook je vergunningverlener/jurist/beleidsmedewerker e.a. mee!

Uitnodiging en programma NVDI ledenvergadering 1 november 2017 te Nijkerk

Nieuws

Trimbos waarschuwt voor gevolgen blurring

Afgelopen weken nam de discussie toe over de blurring-pilot van de VNG, waarbij in 34 gemeenten is geëxperimenteerd met het toestaan van alcoholverkoop op plaatsen waar de Drank- en Horecawet dat momenteel verbiedt. Aanleiding was de presentatie van het eindrapport ‘Pilot mengvormen Drank- en Horecawet’. De resultaten in dit rapport zijn gebaseerd op de ervaringen van de deelnemende gemeenten en 243 ondernemers die blurring pilots hebben uitgevoerd en de eindmeting hebben ingevuld.

Met deze resultaten in de hand pleit de VNG bij de landelijke politiek voor versoepeling van de Drank- en Horecawet, om zo de verkoop en schenken van alcohol op meer plaatsen toe te staan. Het Trimbos-instituut waarschuwt voor de gevolgen hiervan.

Lees verder

 

Nieuws

Tientallen overtredingen bij grote horeca-controle

Bij een grote horecacontrole in de acht gemeenten van het politiegebied Maas en Leijgraaf zijn afgelopen weekend tientallen overtredingen geconstateerd. De gemeenten en politie controleerden vrijdagavond- en nacht 19 zaken, waar in totaal 48 dingen niet in orde waren. De Drank- en Horecawet werd in 8 zaken niet goed nageleefd.

Lees verder

Nieuws

Zutphen staat blurring toe

In Zutphen knijpt de gemeente voortaan een oogje toe als het gaat over mengvormen tussen detailhandel en horeca – ook wel blurring genoemd.

Burgemeester Annemieke Vermeulen heeft besloten dat voorlopig niet actief wordt gehandhaafd op de branchevervaging. “De wetgeving loopt achter, daarom regelen we het zelf.”

Lees meer